המילים כמפתח לזיכרונות שלנו- על מילים מרעילות ומילים מעצימות
דף הבית >> בלוג >> המילים כמפתח לזיכרונות שלנו- על מילים מרעילות ומילים מעצימות
למילים שבהן אנחנו משתמשים יש השפעה עצומה על ההרגשה שלנו ושל הסובבים אותנו. 

בהרצאתו בכנס הNLP הבינלאומי שנערך בלונדון באפריל 2017, דימה פרנק פוסליק –מהאבות המייסדים של ה NLP- את המילים למפתחות שפותחות דלת אל ההיסטוריה שלנו, ואל הזיכרונות שלנו. 

המפתח שאותו נשלוף מהצרור שלנו, ובו נשתמש יקבע איזו דלת נפתח, ואילו זיכרונות לא מודעים יצופו מהלא מודע שלנו או של בני שיחנו אל המודע. 

אם נשלוף מצרור המפתחות שלנו את המילה "שמחה"- נפתח את הדלת שתוביל אותנו לזיכרונות שמחים ששמורים אצלנו בלא מודע. ברגע שעולים לנו זיכרונות של שמחה- מיד ההרגשה שלנו משתפרת.

לעומת זאת- אם נשלוף מהצרור את המילה "כעס"- מיד תיפתח הדלת המובילה לזיכרונות שקשורים לכעס- מקרים שכעסו עלינו, מקרים שבהם אנחנו כעסנו, וההרגשה שלנו נהיית באופן טבעי פחות טובה. 

פרנק פוסליק קורא למילים האלו, שפותחות לנו דלת אל הזיכרונות הלא נעימים שלנו- "מילים מרעילות".
 

איך בוחרים את המפתח הנכון? 

לירן מספר לבני על פרזנטציה שהוא עומד להעביר ומאוד חושש ממנה. בני שיודע שלירן מעביר פרזנטציות מצוינות, רוצה להרגיע אותו, ולכן מיד אומר לו:

"אל תדאג!"
"לא תהיה לך שום בעיה"
"אל תהיה טיפש- לא ישתבש שום דבר!"

בואו נבדוק- אילו דלתות המפתחות שנמצאים במשפטים של בני פותחים?

"אל תדאג"- המילה "דאגה" מיד פותחת אצל לירן באופן לא מודע את הדלת לזיכרונות שבהם הוא דאג. מצבים שבהם הייתה מעורבת דאגה צפים ועולים מנבכי הזיכרון של לירן. אופס.... לא לזה בני התכוון. 

"לא תהיה לך שום בעיה"- המילה בעיה היא מפתח שפותח אצל לירן באופן מיידי את הדלת לזיכרונות שקשורים לבעיות ומצבים בעייתיים. לירן נזכר בבעיות. המצב הרגשי שלו מיד מושפע מהבעיות שהוא נזכר בהן באופן לא מודע. לא.... לא לכך התכוון בני. הוא רק רצה להרגיע את לירן...

"אל תהיה טיפש" . "טיפש?" הופ! קופצים ללירן לראש באופן לא מודע זיכרונות ממקרים שבהם קראו לו "טיפש" או שהוא הרגיש טיפש מסיבה זו או אחרת. אוי... בני השיג את התוצאה ההפוכה מזאת שהוא רצה...

בני רצה להרגיע את לירן, להעצים אותו, ולחזק אותו לקראת הפרזנטציה שלו, אבל השיג את התוצאה ההפוכה מזאת שהוא התכוון לה!

בני השתמש במפתח הלא מתאים שפתח ללירן את הדלת הלא רצויה- הדלת לזיכרונות מחלישים. הוא השתמש באופן לא מודע במילים מרעילות- דאגה, בעיה, טיפש...


עכשיו כשאנחנו יודעים את זה נוכל לבחור במפתחות שיפתחו את הדלתות הרצויות- הדלתות אל הזיכרונות הטובים והמעצימים, ובכך נוכל להשפיע לחיוב על ההרגשה שלנו ושל בן שיחנו.
במקום "אל תדאג, אתה לא תעשה מעצמך טיפש" נאמר "אני בטוח/ה שתהיה מצוין, ותפגין את הכישורים שלך" 

דוגמה נוספת-

כבר שאלו אותך היום "מה שלומך?"?
"מה שלומך?" זאת שאלה שאנחנו נשאלים כמעט מידי יום. לפעמים יותר מפעם אחת. 
שמתם לב פעם איך אתם עונים לשאלה הזאת?
"לא רע" , "בסדר", "יהיה טוב", ואולי... "מעולה"?
אם אנחנו עונים לשאלה "מה שלומך" ב"לא רע..."- המפתח "רע" נכנס לפעולה ופותח באופן מיידי ולא מודע את הדלת לכל הזיכרונות שקשורים ל"רע". שוב השתמשנו במילה מרעילה


אנחנו בוחרים את המפתח

כל דבר אנחנו יכולים לומר בכמה דרכים. 
כששואלים אותנו מה שלומנו, במקום "לא רע", נוכל לבחור לומר "טוב", או אפילו "מעולה". גם "יהיה טוב" עדיף מאותו מפתח מרעיל של "לא רע".
למישהו במצב רוח לא-משהו נוכל לומר "אני רואה שאתה לא מתלהב עכשיו" או "אתה לא מרגיש טוב כמו שאתה רוצה" (כך נפתח באופן לא מודע את הדלת לזיכרונות של התלהבות, ולדברים טובים באופן כללי)
במקום "טיפשי" נוכל לומר "לא חכם"
ובמקום "עייף" "לא אנרגטי"

אז עכשיו, כשאנחנו מבינים ששינוי קטן במילים – יכול לחולל שינוי גדול בהרגשה- גם בדיבור שלנו עם עצמנו וגם בדיבור שלנו עם אחרים
נוכל להשתמש במפתחות הלשוניים בתבונה ובתשומת לב
בידיעה שהשפה שלנו משפיעה על המחשבות שלנו ועל ההרגשה שלנו ושל הסובבים אותנו 
והשפה שלנו היא אחד הכלים הכי עוצמתיים שנמצאים ברשותנו
יכול להיות שתרצו להתחיל לשים לב איך אתם מדברים עם הילדים שלכם, הקרובים לכם, החברים שלכם, ובכלל עם אנשים שסביבכם
וכך תוכלו להשתמש באלגנטיות במפתחות שפותחים את הדלתות שיחברו גם אתכם וגם את הסובבים אתכם לזיכרונות טובים ומעצימים, למשאבים ולכוחות, ותימנעו מלהרעיל אותם באופן לא מודע עם המילים שלכם. 
כי אתם כבר יודעים שכל מילה שאנחנו אומרים או שומעים משפיעה עלינו באופן לא מודע, והמילה ששמענו גורמת לנו להביא זיכרונות מהעבר אל ההווה. 
ככל שתתרגלו שימוש במילים הטובות והמחזקות- כך זה יהפוך להיות אוטומטי, ותוכלו לשלוף את המילים הרצויות בקלות ובפשטות
ואז תגלו כמה השפעה חיובית יש לכם על האנשים שסביבכם. 

הם לא יידעו לשים את האצבע מה בדיוק קורה. למה נעים להם להיות בחברתכם. זה פשוט יקרה. 



מבוסס על הרצאה של פרנק פוסליק בכנס הבינלאומי של ה NLP בלונדון, אפריל 2017.

 

+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...
אודות תימורה שפירא  |    מה זה NLP   |   מה זה דמיון מודרך   |   צור קשר   |     איך להשיג את המטרה  |  הצהרת נגישות | מפת אתר כל הזכויות שמורות לתימורה שפירא ©     
 
 
הקמת אתרים  הקמת אתרים • גיל דור • Webfocus